Pacific Northwest National Laboratory Collaboration Center

Occupying a central position on the PNNL campus, the Collaboration Center serves as an icon and landmark for the campus; holding a campus badging office, it is also designed to be the first stop, and thus the first impression, for visitors. This sustainable design-build project is a vital element of the PNNL campus and was completed in accordance with the federal government’s High-Performance Building Standards.

The dominant materials throughout the structure include glass, steel siding, and expressed structural steel. A large glass concourse faces the north (reducing solar heat gain while still providing generous natural light) and overlooks a landscaped courtyard, creating a fourth side of the exterior “quad.” A café, designed for both the daily use of the PNNL campus and special events, flows out into the quad, creating indoor and outdoor seating options for conference attendees and on-site scientists alike.

Arranged with incredible flexibility in mind, the facility holds a number of small “huddle” rooms in addition to the larger collaboration rooms. The large rooms are able to accommodate from 250-450 individuals and feature state-of-the-art AV systems. These spaces can easily be adjusted for myriad uses, including large meetings, workshops, training exercises, and science-focused events.