Social Security Administration HQ

TVA was selected through a national competition to be the lead architect for a General Services Administration project involving the “adaptive reuse” and expansion of an 80,000 sq. ft. warehouse to house a new Social Security Administration call center. The addition of a 39,000 sq. ft. mezzanine in the high bay area of the existing building expanded the project to a total of 119,000 sq. ft.

The new facility represents an exercise in reclaiming and recycling a minimally used Federal asset (originally built in the 1940s) and converting it into first class, contemporary office space. Renovated under the GSA’s Design Excellence Program, the project achieved LEED Silver certification.

Sustainable highlights include recycling over 80% of the demolition and construction debris. Additionally, a bio-retention swale treats and infiltrates 98% of surface stormwater runoff; it also captures and diverts 98% of roof stormwater via site percolation. Overall water usage is projected to be reduced by over 30%, while energy performance will increase primarily due to
exceptional daylighting.

The center is slated to become a national model for future adaptive reuse projects of its type, even winning a Public Buildings Service “Reclaim to Fame” award for capital projects exhibiting excellence in construction and demolition waste management.

Year: 2006
Location: Auburn, WA
LEED: Silver