Sony | Erickson HQ

In 1998, Swedish-based Ericsson, Inc. chose to consolidate its multiple leases in the Dallas area and create a new U.S. headquarters in the Legacy Corporate Park in Plano, Texas. Following a nationwide tour of corporate campuses, Ericsson staged a planning competition for a 1.5 million s.f. corporate campus to be constructed in three equal phases. The 110-acre master plan that evolved is a sympathetic response to the regional climate, natural landscape elements and site conditions that comprise the site and provide its unique character. These elements have guided the solution and have described a planning direction that reinforces the marriage of built and natural landscape environments.

The main entry drive terminates in an auto court that takes advantage of an existing topographical land shear. This serves the parti well as primary employee entries occur at the second level of the building’s exterior perimeter. Mid-level entries will encourage people to use stairs rather than elevators, thus fostering interaction and increasing the activity level. Primary circulation occurs at the first level, along the interior perimeter and adjacent to the lake. This further strengthens the notion of layering and more clearly establishes the division between public and private domains. Internal walking streets, or esplanades, parallel the building elevations that front the lake and energize the heart of the campus/village. All buildings are connected internally, in deference to the Texas summer sun and heat. The Phase I plan rests confidently balanced on its own, controlling the best offerings of the site yet anxious to engage the future.

Year: 2001
Location: Plano, TX