University of Oregon | Ford Alumni Center

The University of Oregon’s Ford Alumni Center takes many aesthetic clues from the adjacent arena, but does not mimic it. Rather, it is a direct response to the program within and the experiential and climatic conditions of the site. The building volumes are a clear expression of the public, gallery, and office functions within. Clad in composite metal panels and metal ribbed siding, the façades also embody a direct response to solar conditions of the site. Strong vertical and horizontal metal grilles and mesh screens are oriented appropriately for maximum sun control at the large expanses of glass, which offers transparency into and out of the structure.

The Alumni Center houses a great hall (the second largest on campus) adjacent to the Donald R. Barker landscaped courtyard, which is suitable for formal and informal gatherings for the entire university. Building amenities include meeting rooms, an executive board room, a ballroom, classrooms, and common spaces. The gardens adjacent to the building contain stormwater planters, affording users an understanding of the rainwater treatment process. The Alumni Center, on which TVA collaborated with Opsis Architects (the interior architects for the project), is also used as a reception area for Matthew Knight Arena activities, and all of the shared outdoor plaza spaces become activated during arena events.

Year: 2008
Location: Eugene, OR
LEED: Gold