SOU | Oregon Center for the Arts hero imageSOU | Oregon Center for the Arts hero image
TVA brought vision, a beautiful modern aesthetic, and a pragmatic, cost‑conscious approach to our project. Paul Westhelle, Executive Director, Jefferson Public Radio
SOU | Oregon Center for the Arts slideshow image
SOU | Oregon Center for the Arts slideshow image
SOU | Oregon Center for the Arts slideshow image
SOU | Oregon Center for the Arts slideshow image
SOU | Oregon Center for the Arts slideshow image
SOU | Oregon Center for the Arts slideshow image
SOU | Oregon Center for the Arts slideshow image
SOU | Oregon Center for the Arts slideshow image
SOU | Oregon Center for the Arts slideshow image
SOU | Oregon Center for the Arts

SOU | Oregon Center for the Arts

Taking the existing, internally facing theater and transforming it into a new entry beacon on the north side of the SOU campus allows the building to function as a hub for performing arts.

To better support Southern Oregon University’s growing theater program and to house the Jefferson Public Radio (JPR) functions on campus, TVA completed a renovation and addition to SOU’s existing two-story theater building. A new movement studio and computer lab were added, as well as two new rehearsal studios. The existing costume shop was also enlarged.

JPR, Southern Oregon and Northern California’s regional public broadcasting network, had been based on the SOU campus since it first began as a student-run station in the 1960’s. The new two-story addition for JPR features a performance space, eight new offices, four “on air” talk studios, three AV production rooms, support and conference spaces, and open office space. The building supports the original campus master plan through the design of a gracious gallery space that connects the theater program with the JPR program. This gallery is located on what was a previously a major pedestrian path. Use of the gallery as an organizing design principal for the building also created an opportunity for all campus visitors to pass through this building throughout the day, thus putting the arts on display and exposing students not currently engaged in these classes to the nationally-recognized SOU theater arts program.

Turning the existing building inside-out provided an opportunity to use the natural internal activity into performance art itself. All of the new spaces face an outdoor plaza providing a backdrop for events and opportunities for building activity to spill outside.

Client
Southern Oregon University
Location
Ashland, Oregon
Date
2018
Size
57,814 sq ft
Mandy Butler, Robert Thompson, Dimitri Englert, Kelly Cady